Træk vejret – og jeg skal fortælle dig, hvordan du har det

«Træk vejret med maven» siger vi, men hvorfor skal vi det?
SATS
Kategori
Mere om træning

Af alle de ting der faktisk udgør liv eller død for os, så er vejrtrækning sandsynligvis noget af det, vi tænker mindst over i løbet af dagen. At trække vejret kræver ingen indsats eller planlægning.

Men vidste du, at du kan blive mindre stresset, øge din tilstedeværelse og frigøre spændinger i kroppen, ved at blive mere opmærksom på din vejrtrækning? Og at denne indsats kræver minimal indsats?

Dit indre træningscenter

Vejrtrækning er din superkraft. Kroppen trækker vejret automatisk, uanset om vi er vågne, sover eller er fysisk aktive. Det er livets bevægelse i dig.

I yoga referer vi til vejrtrækningen som pranayama. Prana er sanskrit og betyder livskraft og ayama betyder forlængelse eller strække. Ordet «pranayama» betyder altså kontrol over livets kraft. Hver eneste celle i kroppen har brug for oxygen for at fungere. Det er ingen overraskelse, at forskning viser, at regelmæssig øvelse af en kontrolleret vejrtrækning kan minimere stress i kroppen og øge den fysiske og mentale sundhed.

Vejrtrækningsteknikken pranayama er dit indre træningscenter, hvor du kan træne dig selv indefra. Korrekt vejrtrækning vil få dig til at yde bedre, i en hvilken som helst sport eller træningsrutine du har, det giver dig bedre fokus, koncentration og øget kropsbevidsthed. Du vil også mærke, at du sover bedre om natten, du får en bedre kropsholdning og bliver mindre stresset.

Vejrtrækningen fortæller dig, hvordan du har det

Åndedrættets rytme kan variere i stor grad, og ofte kan man gå over lang tid med uregelmæssig vejrtrækning uden at være klar over det. Vi er nok mange som er blevet overrasket over, hvor højt oppe i brystet, vejrtrækningen sidder, når vi bliver bedt om at mærke efter. Vores vejrtrækning er tæt knyttet til vores emotionelle adfærd. Vi trækker vejret forskelligt, alt efter om vi er vrede, triste, glade, trætte, eller når vi er nervøse. Den gode nyhed er, at det også virker omvendt; vi kan få kroppen til at slappe af, ved at ændre vejrtrækningsmønstre. Bare ved at bruge tid på at blive mere bekendt med sin egen vejrtrækning, kan vi ændre vores emotionelle adfærd.

Tag kontrol over din vejrtrækning og oplev forskellen

Ved at lære dig selv at fokusere på din vejrtrækning, lærer du samtidig at være tilstede her og nu. Du lærer at lade fortid være fortid og lade fremtiden komme, når den kommer, uden at du på forhånd skal bekymre dig om, hvad der kommer. Denne praksis er dermed en stor del af det at forebygge stressrelaterede tilstande, og minimere bekymringer og angst. Du lærer at give plads til din vejrtrækning her og nu, en plads som måske ellers er blevet brugt til forstyrrende tanker om fortiden og bekymringer for fremtiden.

Hvordan lærer jeg at trække vejret korrekt?

Vi har selvfølgelig de øvelser, du har brug for, så du kan praktisere den rigtige vejrtrækningsteknik!

Gennem en regelmæssig praktisering af korrekt vejrtrækningsteknik, kan du oplade hele kroppen. Prøv denne praksis 15 minutter hver dag, et åndedrag ad gangen og oplev magien i at trække vejret korrekt!