Træn din hjerne med meditation

Kan du meditere for at blive et bedre menneske?
SATS
Kategori
Mere om træning

Tanker der kommer, tanker der går og myten om at meditation kan standse alle tanker. Hvis du bare fandt det rigtige meditationsværktøj, ville du kunne slå tankerne helt fra? Denne tankegang er måske årsagen til at mange mennesker tror de ikke kan lykkes med meditation. Men meningen og målet med meditation er slet ikke at stoppe tankerne. 

Meditation er ikke et værktøj for at blive et bedre menneske! Det er ikke fordi du skal blive en anden eller bedre udgave af dig selv. Du skal ikke lære at stoppe dine tanker eller neutralisere dine følelser. Men vidste du at med en øget tilstedeværelse og bevidsthed i det du tænker og gør, så kan du få det bedre med at observere neutralt? Observere og iagttage uden at reagere eller agere. Uden at dømme dig selv eller karakterisere dine tanker og følelser. Så kan du skabe et sted til bedre at forstå og lære. Et sted du kan finde ro og fred. Hvordan kommer du så dertil?

Meditation er noget som skal trænes jævnligt

Du har ikke fejlet hvis du ikke finder et stille øjeblik under meditation. Det er hjernens natur at skabe tanker. Hele tiden! Om du så mediterer eller ej. Men du kan træne i hvilke tanker du vil fokusere på og hvilke du vil slippe. Tanker der måske ikke er gode for dig, og forårsager stress. Mange af os kan til tider have et ubevidst tankemønster der ikke er godt. Negative tankespind der får for meget opmærksomhed og meget tid kan efter en periode ende med at opleves som sandhed. 

Meditation er et stærkt værktøj til at træne i, og holde fokus på de tanker der gør dig godt. Hold fokus på at observere dig selv og dine tanker. Hvad sker der når tankerne flyver rundt, hvad sker der når du lader en negativ tanke spille sig fuldt ud. Det er her du kan finde ro. Blot ved at observere, føler du dig mindre stresset og du får mindre behov for at være reaktiv – det kan blive din superkraft.

Hvordan meditere?

Meditation og sindsro er en ferskvare. Men det kræver lidt nysgerrighed, lyst og tid for at blive en realitet for dig. Det første skridt du bør tage for at opbygge dig en engageret meditationspraksis, er at afsætte en fast tid og sted. Erfaring viser at den letteste måde at skabe nye gode vaner er at gøre det på samme tid og sted hver gang. Hvilken tid og sted? Gør det ikke vanskeligt, find gerne et roligt sted du kan sidde uforstyrret, og en tid du kan sætte til side og gøre til en prioritet. Din siddestilling behøver blot at være behagelig.

Bestem dig for hvor længe du vil sidde. Start gerne med en realistisk tid. Det er bedst at starte med 3-4 minutter, så du kan have lyst til at prøve igen. Når du er komfortabel med længden kan du gradvist øge og justere til en tid der passer dig. 

Hvis du er helt ny til meditation, kan det være en god støtte at følge en guidet meditation. Der findes en stor mængde forskellige meditationsstilarter og teknikker, noget som kan være forvirrende i sig selv. Prøv de forskellige værktøjer af og fortsæt med det du trives bedst. Både meditationsteknikken og stemmen du bliver guidet af.

Find også gerne din egen motivation for hvorfor du mediterer. Hvad ønsker du at få ud af det? For nogen kan det tage lidt tid at sætte ord på hvad din motivation er, og det kan ændre sig over tid. Måske har du en helt klar motivation for din meditationspraksis. Eller måske føler du dig bare ikke helt på plads i krop og hoved, og ønsker at få lidt mere fokus, ro og klarhed. 

Kan jeg bliver et bedre menneske af at meditere?

Meditation vil ikke gøre dig til et andet menneske, måske ikke engang et bedre menneske. Det vil dog gøre det lettere at se dig selv. Når du ser og observere opdager du at tankerne går sine egne veje, skaber sin egen virkelighed, med og uden din påvirkning. Når du ser det og kan være vidne til at det sker så kan det blive letter at finde ud af hvem du er og hvad der er din sande identitet. Måske endda se klarere hvem du ønsker at være. Her har du lykkedes med din meditationspraksis! Du tager et øjeblik og ser hvad der sker i dine tanker, uden at involvere dig, starte en diskussion eller reagere. Du er observereren.