6 yoga øvelser for at finde ro

Det er faktisk muligt at finde roen med nogle helt enkle, afslappende øvelser, som alle kan lave. Og hvis du ikke har tid til noget andet, så lav stilling nummer seks!
Anita Hegge
Nordic Yoga & MindBody Manager SATS / HiYoga
Kategori
Mere om træning

Man må næsten have superkræfter for at høre sig selv tænke nogle gange. Og så er det svært at finde roen. Måske særligt nu, hvor hjemmet både er kontor, måske skole og samtidig netop et hjem, der hvor man egentlig skal kunne sænke skuldrene. Det at passe på sig selv kan virke som en fjern drøm.

Vigtigere end nogensinde at finde roen

En krop med et langvarig højt stress-niveau kan få slitage på immunforsvar og du kan blive lettere syg. Det at give kroppen tid til at ”koble af” og bearbejde stressfaktorer, som påvirker vores nerve- og hormonsystemet, er vigtigt for både din mentale og fysiske sundhed.

Her får du seks gode vejrtrækningsøvelser, yogaøvelser og meditationer. Du vil garanteret føle dig afslappet og rolig efter!

Yoga øvelser

1. Lange dybe vejrtrækninger

Læg dig på gulvet eller sid på en stol. Træk vejret ind og ud gennem næsen. Træk vejret ind, samtidig med at du spænder maven ud, udvid din brystkasse og træk vejret helt op til kragebenet. Pust roligt ud igen, lad bryst og mave sænke sig. Træk vejret i så lange og rolige vejrtrækninger, som du kan – uden at trække skuldrene op til ørene. Gør dette i 3 – 5 minutter.

2. Mindful tilstedeværelse

Sid på gulvet eller i en stol. Luk gerne øjnene, hvis det føles komfortabelt. Fokuser på din vejrtrækning og mærk efter, hvordan du har det i din krop. Tænk gerne ”Jeg trækker vejret ind, jeg puster ud”. Mærk at du kan lade dine skuldre og kæber slappe af. Slap af i hofter og ben. Hold maven afslappet. Sid afslappet med en rank ryg. Hvis du mister fokus, så find den igen ved at følge vejrtrækningen. Mærk igennem øvelsen at spændinger i kroppen kan slippe. Start gerne med 3-5 minutter og juster længden til det, der passer dig.

3. Stræk og twist ryggen

Øvelser hvor du bevæger og twister rygraden bidrager til cirkulation og bevægelighed i ryggen. Du får også en god gennemstrømning af blød og ilt til de indre organer, som igen er med til at give en sund fordøjelse og rolig krop.

4. Åben brystet

Yogastillinger der åbner op i brystet og strækker åndedrætsmusklerne gør, at du kan trække vejret mere frit, få ilt helt ned i lungerne og trække vejret vejret ud, så du skiller dig af med affaldsstofferne. Når kroppen mærker, at vejrtræjningen er dyb og effektiv, så vil den beroliges og reducere stressreaktioner. Vælg den stilling, som er mulig for dig.

5. Fremadbøjning

Du kan søge ro ved at gå ind i yogastillinger, hvor du bøjer dig fremover. Samtidig med at du får et godt stræk i ryg og nakke, så beroliger det tanker, krop og nervesystemet.

6. Benene på væggen

Hvis du ikke har tid til noget andet, så lav denne stilling! En effektiv øvelse der minder dig om at huske at lave ingenting! Læg dig ind til en væg med en pude under hofterne og læg armene ud til siden. Stræk benene op mod væggen og nyd det. Når du ligger og laver ingenting, så vil kroppen have stor effektiv ved at blodcirkulationen får et boost. Din hjerterytme kan finde et roligt niveau, og kroppen vil blive tung og helt afspændt.

Foto: @marikafoto // @ihnebilder (alle yogabilder)

Model: Eilin Ma Dalby, Mastertrainer HiYoga