Træn dig glad

Ud fra et biologisk synspunkt er det næsten umuligt ikke at blive glad efter en træning.
SATS
Kategori
Mere om træning

Hvad sker der i hjernen, når du træner?

Når du træner dine muskler, får du et kick, der gør, at du føler dig ekstra stærk og glad. Dette skyldes endorfiner, også kaldet glædeshormoner, som udskilles i kroppen. Endorfiner giver en følelse af glæde, begejstring og eufori og reducerer samtidig smerte. Efter en træning får du en stærk følelse af tilfredshed, som er et resultat af endorfinerne, der flyder rundt i kroppen.

Endorfiner er et glædeshormon, som kroppen selv udskiller – dette kan udløses ved at motionere.  

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der en tæt forbindelse mellem livskvalitet og fysisk aktivitet, hvilket i sig selv er en god grund til at motionere.

Motion kan forebygge depression

Der er lavet mange studier omkring fysisk aktivitet og depression. Kigger man på resultaterne, er konklusionen klar: fysisk aktivitet har en positiv effekt på både at forebygge og behandle depression. Regelmæssig motion virker ligeså godt som medicin, og effekten varer i længere tid.  

Ole Hjelle, hjerneforsker og læge, har skrevet bogen "Sterk hjerne med aktiv kropp", hvori han beskriver, hvordan fysisk aktivitet påvirker hjernen:

- Mange patienter, både dem der er sårbare for at udvikle depression og dem der allerede har fået sygdommen, kæmper med et dårligt selvbillede. De mangler selvtillid og troen på, at de kan gøre noget ved den situation, de er i. En ændring af livsstil til et mere aktivt liv reducerer de negative tanker og giver patienten en øget tro på sig selv. Patienternes følelse af at de selv gør noget aktivt for at få det bedre, er muligvis den vigtigste succesfaktor ved fysisk aktivitet.

Hjelle refererer til et studie i Norge (HUNT), der viser tankevækkende resultater omkring, hvor stor en risiko der er for fysisk inaktive mennesker at udvikle depression:

- Fysisk inaktivitet er en betydelig risikofaktor for depression. En inaktiv person har 44% højere risiko for at udvikle depression i løbet af de elleve år, sammenlignet med en, som er fysisk aktiv.

SATS-medlemmer er gladere end andre

På vegne af SATS i hele Norden, foretog Opinion en Health & Happiness undersøgelse, der viste, at SATS-medlemmer er gladere, mindre bekymret og deprimeret end resten af befolkningen.

- Selvom det måske ikke er medlemskabet i sig selv, der gør dem gladere, viser undersøgelsen, at motion er godt for både krop og sind, siger Marianne Orderud, Marketing Direktør hos SATS.

Undersøgelsen viser samtidig, at medlemmer hos SATS er mere aktive end dem, der ikke er medlemmer. Når du først har fundet glæden ved at motionere, er der større chance for, at du generelt vil blive mere fysisk aktiv.

Kilder:

Ole Petter Hjelle, Sterk hjerne med aktiv kropp Helsedirektoratet

Health & Happiness-undersøkelsen, Utført av Opinion på oppdrag fra SATS

*HUNT-undersøkelsen i Nord-Trøndelag fulgte 33 000 friske nordmenn over en periode på 11 år.