Hvad har chokolade, sex og træning til fælles?
HVAD SKER DER I HJERNEN, NÅR VI TAGER GODE VALG?
I kampagnen «Train your Brain» har vi snakket meget om, hvordan hjernen er det organ, som sandsynligvis påvirkes mest af fysisk aktivitet. Men hvad sker der i vores hjerne, når vi tager gode valg?
I bogen «Sterk hjerne med aktiv kropp» fortæller Ole Petter Hjelle, at hjernens vigtigste evolutionære opgave er at tage gode valg. Dette, for at øge chancen for at vi som art overlever. Hver gang din hjerne tager et godt valg, belønnes du gennem det kemiske stof dopamin.
- Dopaminet påvirker specielt en lille del af hjernen, nucleus accumbens, bedre kendt som vores belønningscenter. Dopaminet gør os mere opmærksomme, og vi får bedre hukommelse, men mere end noget andet, giver det en intens følelse af lykke.
Har du hørt om udtrykket ’mere vil have mere’? Det er akkurat det, der sker i hjernen, når du tager et valg, som er godt for dig. Dopaminet er et signalstof i hjernen, der giver drivkraften til vores handlinger. Derfor forsøger hjernen hele tiden at finde en måde, hvorpå den kan genopleve denne følelse.
Alt det hjertet – og hjernen – begærer!
Dopamin er altså kroppens eget lykkehormon dannet naturligt i hjernen. Du kan derfor selv fremkalde en lykkerus, og der er særligt tre aktiviteter som fører til kraftig udskillelse af dopamin: chokolade, sex og træning.
Skeptisk? Lad os forklare sammenhængen. Vi må flere millioner år tilbage i tiden, hvor vi som art måtte tage afgørende valg for at overleve.
Sex er nødvendig for at videreføre vores art. Derfor er det ikke underligt, at den aktivitet ligger højt på listen over gode valg, hjernen kan tage.
Men at chokolade skal øge chancen for overlevelse, virker måske ikke så logisk? Og hvordan det hænger sammen, forklarer Hjelle nærmere:
- I hundrede af tusinde år har vi mennesker kæmpet for at få nok kalorier for at overleve. Vores hjerne er derfor udviklet sådan, at vi er specielt glade for kalorierig mad. Og særligt mad som indeholder meget sukker og fedt. Koblingen mellem smagsløget og vores hjerne er lavet sådan, at når vi spiser noget sødt, skabes der en mindre fest i vores belønningscenter. Denne fascinerende mekanisme er effektiv for at få os til at kunne lide sukker – faktisk er sukker lige så afhængighedsskabende som rygning.
Den sidste aktivitet, som rammer belønningscenteret i hjernen, er træning. Hvorfor belønner hjernen os, når vi er fysisk aktive?
- Da vi var jægere for millioner år siden, var vi nød til at kunne løbe for at fange næste måltid og ikke mindst for at flygte fra potentielle farer. Kunne du ikke løbe eller jage efter din egen mad, ville du måske ende som måltid selv. Derfor blev vores hjerne i stor grad beruset af dopamin, når vi var fysisk aktive.
I dag behøver vi ikke jage efter næste måltid, ja egentlig er behovet for at bevæge sig i stor grad forsvundet. Men den gode nyhed er, at fysisk aktivitet fortsat giver os en belønning i form af store mængder dopamin – takket være at hjernen ikke er blevet nævneværdig opgraderet i over ti tusinde år. Evolutionen arbejder langsomt, og derfor vil fysisk aktivitet fremdeles belønne dig med en lykkefølelse.
Kilde:
Hjelle, Ole Petter, «Sterk hjerne med aktiv kropp»