Få god kondition og tab dig

Ud over at holde kalorieindtaget på et lavt niveau er konditionen central for vægten, både hvis du vil tabe dig eller ønsker at bevare din nuværende vægt.
Kristine Symreng
ernæringsekspert
Kategori
Mere om træning

Hvad har kondition med vægten at gøre? 

Konditionstræning kan knyttes til kalorieforbrug både direkte med en hård konditionstræning og indirekte med konditionsniveau. En veltrænet person med god kondition forbruger flere kalorier end en utrænet person, også med nøjagtig samme træningsindsats. Grunden er, at den trænede person har en bedre evne til at optage ilt, og for hver liter ilt, der optages, forbruges der fem kcal. 

En veltrænet person med et maksimalt iltoptag (maks. VO2) på 4-5 liter pr. minut vil i løbet af en times moderat intensiv træning (60% af maks. VO2) forbruge ca. 400 kcal. Den utrænede person vil i løbet af samme time ved samme intensitet forbruge ca. 220 kcal. Du skal ganske enkelt slide meget hårdere for at forbruge kalorierne end den veltrænede person ved siden af dig. Desuden forbruger den veltrænede person også mere end den utrænede person i hvile. 

Er det snyd? Eller er det på tide at komme i gang med konditionstræningen? 

Konditionen bliver dårligere med alderen 

Konditionen bliver selvfølgelig dårligere med alderen. Det bliver derfor endnu vigtigere at træne kondition, jo ældre du bliver. Ud over at en god kondition øger energiforbruget, gør den også noget ved de bagvedliggende faktorer for hjerte-kar-sygdomme, som er den hyppigste dødsårsag i Vesten. Hvis du vil leve længere, skal du ganske enkelt træne kondition. 

Høj intensitet giver en smallere talje 

Ved højintensiv træning pumpes adrenalin rundt i kroppen. Adrenalinet bidrager til at frigøre mavefedtet, så det kan bruges som energi. Denne mekanisme stammer fra den tid, hvor vi lagrede fedt rundt om maven for at bruge det under flugt. Du må derfor gerne indlægge højintensive intervaller i konditionstræningen. Begynd med nogle få korte intervaller i begyndelsen, så du kan udføre stadig flere og længere intervaller, efterhånden som du bliver mere trænet. (ref. Anders Hansen) 

Hvor meget må du træne? 

Jo mere konditionstræning, du kører, jo bedre kondition får du. Anbefalingen lyder at træne kondition et par gange om ugen, mindst 150 minutter om ugen, hvis pulsen stiger tilpas meget. Ved højintensiv træning er det mindst 75 minutter om ugen. For at det skal kunne tælle som konditionstræning, skal pulsen være oppe i mindst 10 minutter ad gangen.(1

Vil du have flere tips til, hvordan du skal træne for at tabe dig? Vi har gjort det nemt for dig og samlet alle vores træningstilbud til dig, som ønsker at tabe dig.