Sådan fastholder du motivationen

Der er mange, der gerne vil have gode, vedvarende træningsvaner. Men hvorfor er det så vanskeligt at fastholde motivationen over tid?
Kristine Symreng
ernæringsekspert
Kategori
Mere om træning

Man kan se et tydeligt mønster hos dem, der træner periodevist. Folk, der træner periodevist, er ofte ambitiøse mennesker, der sætter sig høje mål. Ofte alt for høje mål, som er vanskelige at fastholde, når hverdagen melder sin ankomst. For hvem ønsker ikke at overholde sine personlige mål?

Ifølge idrætspsykologien gælder det om at sætte sig rimelige mål. Gerne mål, som du ved, at du kan overholde. Når du har nået disse mål, vil du få mere motivation og skridtet mod eksempelvis at tilføje endnu en træningsøvelse, vil ikke føles så uoverskuelig.

STYRET AF YDRE MOTIVATION

En anden genkendelsesfaktor hos personer der træner periodevist, er i forbindelse med hvilken type mål de sætter sig. Det handler ofte om udseende, såsom at tabe nogle kilo eller få en synlig sixpack på maven. Dette kaldes for ydre motivation.

AT ÆNDRE ÉN VANE AD GANGEN OG BEGYNDE MED DET VIGTIGSTE

Men – hånden på hjertet – hvor vigtigt er det egentlig? Så længe chokoladekagen fra aftenen før er bedre end følelsen af at få en sixpack om tre måneder, så vil chokoladen altid vinde. Og de ekstra kilo bliver, hvor de er. Nøglen til at det kan lykkes for dig at få en markeret krop, er at finde et mål, der er vigtigere end det, men hvor du samtidig kan se synlige resultater.    

FIND DIT "HVORFOR"

Spørg dig selv, hvorfor du vil træne. Hvis svaret er fordi jeg vil se godt ud, skal du spørge dig selv, hvad der vil ske, hvis du kommer til at se bedre ud. Vil du blive lykkeligere? Det er kun dig, der kender svaret.


Ydre motivation er faktisk en udmærket måde at komme i gang på. Men det er den indre motivation, der får dig til at fortsætte. Når træningen bliver en del af en sund livsstil, som du ikke vil undvære.


GODE SPØRGSMÅL FOR AT FINDE DIN INDRE MOTIVATION

  • Hvorfor vil du træne? Eksempel: energi i hverdagen

  • Hvad vil der ske, når du når dit mål? Eksempel: jeg vil få mere overskud til at lege med mine børn

  • Hvorfor er det vigtigt for dig? Eksempel: for at få et godt forhold til mine børn, jeg bliver en bedre forælder

  • Hvordan ville du føle, hvis du ikke nåede dit mål? Eksempel: jeg ønsker ikke at være en træt og gnaven mor

  • Hvad er et rimeligt mål, som du ved, at du kan klare? Eksempel: at jeg begynder at træne to gange om ugen i 30 minutter

  • Hvilken slags træning synes du er sjov? Eksempel: træne på hold, hvor en instruktør siger, hvad jeg skal gøre eller træne med en personlig træner

NOGLE MOTIVATIONSTIPS:

FOKUSÉR PÅ AKTIVITETEN

Når du er kommet i gang med at træne, bør du i henhold til, hvad psykologen siger, fokusere på teknik og udførelse. Når du løber, skal du tænke på at løbe med blikket hævet og have en god holdning.

GØR DET, SOM DU SYNES ER SJOVT

Gør det i 90 % af tiden, og brug de resterende 10 % på at gøre det, som du ved, at du også bør gøre. Det, der er sjovt, er som regel det, vi er gode til, hvorimod opvarmning, restitution og ting, vi er mindre gode til, måske ikke er det, vi ser frem til. Fokusér på, hvor gode disse supplerende øvelser er for dig. Så bliver det sjovere.

VARIÉR TRÆNINGEN SÅ MEGET SOM MULIGT

Prøv noget helt nyt, hvis motivationen til de sædvanlige træningsøvelser eller hold som du plejer at deltage på, begynder at falde. Måske kan du finde en helt ny træningsform eller hold, som du kommer til at elske mere end noget andet.

TRÆN GERNE MED MUSIK ELLER EN VEN>

Find den spilleliste der giver dig ekstra motivation og glæde eller lav en træningsaftale med en ven, der kan give dig det sidste skub for at komme i mål med din træning. Fælles træningsglæde er dobbelt glæde.