Spis et mellemmåltid, før du træner

Et mellemmåltid 1-2 timer før træning kan optimere din træning. Kristine Symreng, ernæringsfysiolog og ansvarlig for opskrifterne i SATS’ opskriftsdatabase, forklarer hvorfor.
SATS
Kategori
Mad

Forslag til mellemmåltid

  • Nødder og tørret frugt

  • Bananer eller anden frugt

  • Yoghurt

  • Knækbrød

– Et mellemmåltid før træning gør, at du har mere energi og kan overkomme mere, end hvis blodsukkeret begynder at falde. Desuden er et mellemmåltid generelt bedre end et hovedmåltid før træning. Efter et måltid løber blodet nemlig til maven, så maden kan blive fordøjet. Jo mere mad, desto mere blod er der brug for. 

– Hvis du skal optimere træningen, er det bedst at spise et mellemmåltid 1-2 timer før træningen. Vi er forskellige med hensyn til hvor meget og hvor tæt på træningen, vi kan spise, så prøv dig frem. 

Hvad skal jeg spise? 

– Måltidet før og efter træning bør indeholde både kulhydrater og proteiner. Kulhydrater er musklernes brændstof. Før træning har vi brug for kulhydrater for at kunne yde, og bagefter for at fylde de tomme glykogendepoter op, som er kulhydratlageret i muskler og lever. 

Er der en sammenhæng mellem mellemmåtider og træningsresultater? – Der er en klar sammenhæng mellem energiindtag i forbindelse med træning, og hvor godt resultatet af træningen bliver. Hvis du ikke har spist ordentligt, orker du ikke at træne. Og hvis du ikke spiser efter træningen, nedbryder kroppen musklerne for at omdanne dem til glukose (kulhydrater) til at fodre hjernen og nervesystemet.