Søvnmangel fører til øget appetit og sukkertrang

Når du sover dårligt, øges følelsen af sult og trangen til søde sager. Hvorfor er det sådan, og hvad kan du gøre ved det?
Kristine Symreng
ernæringsekspert
Kategori
Mad

Vi behøver søvn for at krop og hjerne kan restituere. Søvnmangel fører til dårligere immunforsvar, koncentrationsevne og kreativitet, men også til øget sultfølelse og sukkertrang. Søvnproblemer kan derfor gøre det vanskeligere for dig, der ønsker at spise sundt og forhindre vægtreduktion.

Søvnmangel kan føre til overvægt

Søvnmangel med øget sultfølelse og sukkertrang fører ofte til, at vi spiser mere og fremfor alt, at vi nemmere falder for fristelsen med mad, som indeholder meget sukker. Og selv om vi lægger bånd på os selv, og ikke spiser dårligere end normalt, kan søvnmangel føre til, at vi tager på, fordi kroppens energiforbrug under hvile bliver lavere ved søvnmangel.

Ved et kaloriunderskud med efterfølgende vægtreduktion, har man set, at personer, som sover dårligt, taber mere muskelmasse end personer som sover bedre og spiser lige så meget. Hvis du sover godt og spiser mindre end du forbruger, har du altså lettere ved at reducere kropsfedtet og beholde muskelmassen. Også træningsresultaterne kan påvirkes af søvnmangel, da det kan være sværere at give sig fuldt ud under træningen.

Det er ikke bare, når vi sover dårligt, at vi får en større trang til søde sager. Træthed i sig selv gør, at vi ikke har energi. Det er derfor, at vi ofte vil have noget godt foran TV’et om aftenen, selvom adfærden i sig selv ofte også er indlært. Næste gang du får lyst til noget sødt om aftenen, bør du i stedet overveje, om det er et tegn på, at du burde gå i seng. At spise hurtige kulhydrater kan i stedet holde dig vågen, så det bliver sværere for dig at falde i søvn.

Stress er den største grund til søvnmangel

Det er imidlertid ikke farligt for sundheden at sove for lidt nu og da. Ofte sover vi bedre om natten efter en nat med dårlig søvn. Hvis du har svært ved at sove og vågner om natten over en længere periode, kan det måske være stress og bekymringer, der ligger bag. Stress er den største grund til forstyrrelser i nattesøvnen. Søvnmangel giver også en forøgelse af stresshormonerne i kroppen, og dette kan danne en ond cirkel, som er svær at komme ud af.

6 tips til bedre søvn

  1. Undgå koffeinholdige drikke såsom kaffe, te, cola og energidrikke de sidste seks timer inden du skal i seng.

  2. Bevæg dig i løbet af dagen. Træning gør dig træt og reducerer mængden af stresshormoner i kroppen, som ellers kan virke forstyrrende, når du skal sove.

  3. Undgå lys fra TV og mobil de sidste to timer før sengetid. Sluk lamperne lidt tid inde du skal sove.

  4. Undgå helst også alkohol og rygning, da dette påvirker søvnkvaliteten.

  5. Slap af to timer før sengetid og hav gerne en aftenrutine, for eksempel at du tager et bad, børster tænder og lægger dig i sengen med en god bog.

  6. Hav et mørkt, stille og køligt soveværelse.