Værd at vide hvis du ikke tæller kalorier

Er næringsrig mad det samme som kaloriefattig mad, og kan jeg spise ubegrænsede mængder af såkaldt sunde madvarer?
SATS
Kategori
Mad

Det er ikke nødvendigt at tælle kalorier for at holde vægten, men det er smart at vide lidt om kalorieindholdet i forskellige madvarer, og at kaloriefattig mad ikke nødvendigvis er det samme som næringsrig mad.

Ønsker du at holde en sund vægt uden at tælle kalorier, er der nogle simple regler, du kan følge.

Madvarer med meget fedt

Nødder er sundt og indeholder nyttig omega-3 fedtsyre, fibre og proteiner. Men nødder er også en af de store kaloriebomber. 1 dl valnødder (40 gram) indeholder 270 kalorier, næsten lige så meget som en halv portion aftensmad.

Det samme gælder peanutbutter, som også er rig på næring, men giver hele 100 kalorier pr spiseske (17 gram). Olivenolie, som vi gerne bør spise dagligt for at reducere risikoen for hjerte- og karsygdomme, indeholder 115 kalorier pr spiseske (13 gram).

Det er med andre ord nemt at overstige dagsbehovet for kalorier, hvis maden indeholder meget fedt. Derfor anbefaler vi, at ca. 30% af kalorierne kommer fra fedtholdige madvarer som eks. fed fisk, avocado og vegetabilske olier.

Madvarer med meget fiber, vand og protein

Frugt, grøntsager, rodfrugter, bælgfrugter, torsk, tunfisk og kylling er alle madvarer med høj mæthedsværdi pr kalorie. Hvis din kost indeholder mange af disse madvarer, er det nemmere at holde en stabil og sund vægt. Anbefalet mængde af frugt og grøntsager er 500 gram pr dag.

Sukker giver tomme kalorier

Madvarer med tilsat sukker giver såkaldte tomme kalorier med lidt mæthedsfølelse og lidt næring. Dette er madvarer, du kan spise en gang imellem, men ikke dagligt. Eksempelvis indeholder 100 gram chokolade ca. 570 kalorier.

Vær også opmærksom på at forskellige drikkevarer indeholder mange kalorier, uden at give en særlig mæthedsfølelse. Det gælder både øl, vin og sodavand. Ta gerne en smoothie eller friskpresset juice, men vurdér også, om du faktisk bliver mere mæt af at spise råvarerne.

Vil du læse mere om mad og kalorier? I artiklen Er det smart at tælle kalorier

 finder du en oversigt over madvarer med 500 kcal.